V Košeci horela hala na recykláciu odpadu

24.10.2014 21:01

Dve hodiny sa minulý štvrtok pasovali hasiči v mrazivom počasí s požiarom, ktorý zachvátil palety s plastom a susediacu halu na spracovanie odpadov. Požiar likvidovali hasiči z troch zborov, pomáhali im aj dobrovoľníci.

KOŠECA. Oheň v areáli bývalého poľnohospodárskeho družstva nahlásili na linku tiesňového volania uplynulý štvrtok, približne osem minút pred treťou hodinou popoludní. Podľa svedkov sa oheň šíril v areáli skôr.

Na miesto udalosti boli okamžite vyslaní profesionálni hasiči z Trenčína, Dubnice nad Váhom a Púchova.

Horeli plasty na recykláciu

Prvotným prieskumom hasiči zistili, že ide o požiar v priestoroch firmy na likvidáciu plastových odpadov. „Požiar vznikol tak, že sa zatiaľ z nezistených príčin vznietili palety s plastom na recykláciu vedľa sídla firmy. Hasiči lokalizovali požiar okolo tretej hodiny popoludní,“ povedal hovorca Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Trenčíne Marián Petrík.

Chytila sa aj susedná hala

Od horiacich plastových paliet sa okamžite vznietila aj drevená strecha haly na spracovanie odpadov. „Táto skrývala skryté ohniská, ktoré museli hasiči vyhľadávať pomocou termokamery,“ dodal Petrík. Hasiči museli použiť pri rozoberaní konštrukcie strechy a ochladzovaní senážnych veží dýchacie prístroje. Situáciu na mieste sťažovalo mrazivé, veterné počasie a nízka teplota vzduchu.

„Podľa výpovedí niektorých svedkov udalosti sa požiar najprv snažili uhasiť aj zamestnanci firmy, ale skôr sa im zdalo, že hasiaci prístroj požiar len podporil, a preto sa rozhodli okamžite kontaktovať hasičov,“ hovoril o udalosti dobrovoľný hasič Lukáš Beták.

Na mieste zasahovali aj jeho kolegovia z Dobrovoľného hasičského zboru (DHZ) v Košeci. Oheň zvládli hasiči približne za dve hodiny, o piatej hodine večer miesto udalosti odovzdali zástupcovi firmy.

Na mieste udalosti zasahovalo osem hasičských vozidiel a pätnásť profesionálnych hasičov.

Príčina sa vyšetruje

„Mali sme službu do šiestej rána. Kontrolovali sme objekt každú polhodinu,“ skonštatoval Branislav Kalamen z miestneho DHZ.

Príčina požiaru sa vyšetruje, no majiteľ nevylúčil úmyselné zapálenie. „Odstraňujeme škody, musíme opraviť krov, strechu, zamrzla voda... Netušíme, aké škody oheň napáchal, no myslím si, že sme našli ložiská, kde bol oheň zapálený,“ tvrdil majiteľ firmy. Nehorelo po prvý raz

„Zamestnanci firmy nedávno hasili v tomto objekte požiar sena. Požiar bol v malom rozsahu a vznikol vedľa sídla firmy vraj od ostatkov tabakového výrobku od mladistvých osôb, ktoré sa občas zdržiavali v blízkosti objektu,“ povedal o nedávnom požiari Beták.

K slovu sa dostala aj polícia. „Na mieste činu je zatiaľ požiarny technik, ktorý zisťuje príčinu požiaru. Predbežná škoda je asi 90-tisíc eur,“ povedal Pavol Kudlička z krajského policajného riaditeľstva v Trenčíne.


Čítajte viac: https://povazska.sme.sk/c/6250672/v-koseci-horela-hala-na-recyklaciu-odpadu.html#ixzz3H5gDEKvr

Viac fotiek: www.protipoziarne.sk/c-299-Poziar_haly_na_likvidaciu_plastoveho_odpadu_v_obci_Koseca_%28okres_Ilava%29.html